ISAD / ISD

Internationella stamningsdagen 22 oktober

Hur kommer det sig att så många svenskar vet när det är kanelbullens dag, men att så få vet att den 22 oktober är den internationella stamningsdagen?

Här hittar du information om den internationella stamningsdagen (ISD), 22 oktober, som firas över hela världen. 

Den ISD har funnits sedan 1998, instiftad av the International Stuttering Association, ISA, the European League of Stuttering Associations, ELSA, och the International Fluency Association, IFA, och officiellt accepterad och påskrivet av EU-kommissionen som en internationell bemärkelsedag, tack vare ELSA.

I 2009 beslöt ISA (International Stuttering Association) att stamningens färg ska vara havsgrönt. Färgen havsgrön är en blandning av blå och grön. Färgen ”blå” har traditionellt förknippats med lugn medan ”grön” representerar ”befrielse, frihet och rättvisa”. Kombinationen av dessa färger för personer som stammar visar kopplingen mellan ”frid” och ”befrielsen” när man hittar stöd och gemenskap hos andra människor som förstår och delar erfarenheter. Så bär gärna kläder i havsgrönt, eller en havsgrön rosett på den 22 oktober för att öka medvetenheten om stamning och de situationer människor som stammar möter varje dag.

Årets tema är ”Speak the change you wish to see”. Prata om den förändringen du skulle vilja se. Vi har alla idéer kring hur vi skulle vilja ha det omkring oss. I hemmet, på skolan, på jobbet, på fritiden, i terapirummet och även vad gäller forskningen. Det kan se olika ut för oss alla men en sak är säker: förändring börjar hos oss själva. Det är svårt för omgivningen att veta hur de bäst kan underlätta för oss, om vi inte berättar.

För personer som stammar, logopeder, anhöriga och andra som är intresserade av stamning är den internationella online konferensen som pågår 1-31 oktober det perfekta sättet att fråga och fundera tillsammans med människor som har kunskap och erfarenhet. 

Att tillsammans sätta stamning på kartan genom att prata om den, visa upp den, förklara den eller helt enkelt diskutera den. Och uppmaningen är inte enbart riktad mot den stammar. Det är just genom att göra det tillsammans med logopeder, anhöriga, vänner, lärare, media m fl, som vi verkligen kan göra en förändring. 

Att sprida kunskap om stamning är något vi ALLA kan göra. Till exempel att utbilda lärarna på barnets skola, att samarbeta med logopeder och talpedagoger och utbyta erfarenheter, samt att helt enkelt prata om stamning. På bussen, på kalaset eller genom en insändare i en veckotidning. Bär ett havsgrönt pins, bär en stamningsknapp.  Lägg ut broschyrer på biblioteket.  Det finns många förslag och idéer som du kan göra. Och med ”du” menar jag inte bara ”du som stammar”, utan alla kan vi hjälpas åt. Föräldrarna, vänner, lärarna, svärfar, mormor, talpedagogen, grannen, ja alla som vill hjälpta till att ändra innebörden i ordet stamning från ”fel” till ”helt ok”, eller till och med ”cool”!  

VI VILL SE DIG!

Under ”Stamningsberättelser” finns även olika personer som stammar som har spelat in en video på sig själv, gjort en podcast, skrivit en artikel, skrivit poesi eller gjort en teckning. Det vill vi se fler utav!!! Visa gärna upp vem du är och hur du låter, vad du tänker och önskar. För hur kan vi förvänta oss att andra förstår, när de flesta inte har en aning hur en som stammar ser ut, låter eller känner sig? Vi behöver din hjälp att visa stamningens många ansikten. Och inte nog med det, vi behöver även visa hur det är att leva och arbeta med någon som stammar. Så även familjemedlemmar till den som stammar, skolpersonal, logopeder och talpedagoger, partners, allas berättelser är viktiga för att visa upp den stammandes vardag, i motvikt till alla karikatyrer som visas i film och skrift.

Jag trodde jag var ensam stammare tills jag var 27. På läger ser vi hur ett storögt stammande barn viskar ”mamma, hon stammar också!” och hur en pappa för första gången träffar en annan pappa till ett stammande barn och äntligen vågar berätta hur han känner sig. Ett ånglok rör sig inte om en enstaka person drar i det, men när många jobbar tillsammans är det möjligt. Och ett ånglok som är så uppeldad och stark att den får upp farten, kan ingen människa få stopp på! Ge stamning det utrymme i politiken, media och det dagliga samtalet, precis som andra funktionsnedsättningar, så att, när någon hör dig stamma eller ser dig bära på något om stamning, svarar ”Coolt” Berätta mer!” 

Kolla i underrubrikerna till höger, där hittar du allt om den internationella stamningsdagen, bakgrund, vad du och din förening kan göra, personliga berättelser, hur du fångar medieuppmärksamhet, den online konferensen, gå och prata, länkar, exempel på pressmeddelande och det kommer att läggas ut vad som händer runtom i landet på och runt den 22 oktober, och få tips på hur du kan göra stamning synlig.

Tack för att du hjälper att få ut informationen om ISD och om online konferensen!

Anita Blom