ISD – Gå och prata

WALK AND TALK – Gå och prata

Det finns mycket man kan göra för att fira den internationella stamningsdagen. Här är några exempel.

En annan sak som anordnats på olika ställen i världen är en vandring, på eller omkring den internationella stamningsdagen 22 oktober. Man förbereder efter en väg förbi viktiga ställen. 

Rutten

 • Planera en rutt som är lagom lång så att alla orkar med, även med barnvagn, rullstol mm. och var tydlig hur lång vandringen är innan
 • Välj en intressant rutt och få någon som kan berätta, eller dela ut material om rutten.
 • Anknyta gärna till stamning: kanske är det en kändis eller politiker som bor/bott där, en någon som stammar som jobbar där
 • Se till att det finns toa på rutten och ev en kiosk.
 • Visa hus där kända stammare bor
 • Passera hus där politiker bor och lämna över informationsmaterial
 • Gå in på bokhandel eller bibliotek och kolla vad som finns om stamning och säga till när det fattas, tillsammans titta på ISAD:s hemsidan och läsa och svara på årets föreläsningar och diskussioner från hela världen
 • Gå in på ett fik och fråga om personal och besökare vet vad stamning är, medan alla beställer något att dricka
 • Gå in på sjukhus eller vårdcentral, prata med logopeder och lägga ut broschyrer
 • Passera lokalradio/tv station och gå in
 • Gå genom välbesökta gator och fråga efter klockan eller en gata
 • Ge alla en knapp med stamningstext eller fixa sjögröna band (liknande rosa bandet), vilket skapar samhörighet och visar omgivningen vilka ni är
 • Sluta vid ett fik, eller er stamningslokal, så att man kan fika tillsammans och prata igenom det hela och kanske få fram nya ideer, ta hand om de som vill bli medlemmar, vill veta mer osv. Eller varför inte hos en beslutsfattare?
 • Tacka alla deltagare och sponsorer, direkt och/eller via tidningen, ex veckans ros (ännu mer uppmärksamhet!). Kanske även dela ut certifikat?

 Man behöver naturligtvis inte göra allt detta. Man kan bara gå förbi medan någon guidar eller bara för att träffas. Det är inte tänkt heller att man ska gå som ett första maj tåg med stora plakat. Men man kan få pressen att uppmärksamma vandringen, få företag (eller politiker?) att sponsra vandringen, tillsammans våga gå ut och prata med folk och verkligen synas och höras. Man kan även ha en tipspromenad, en hundpromenad eller varför inte bjuda på kramar ”stamning smittar inte, krama en person som stammar”. Förena nytta med nöje! 

Annonsera

Se till att vänner, familj, deltagare, sponsorer, din lokala stamningsförening och Stamningsförbundet samt arbetsgivare, logopeder (kanske även skolor) och naturligtvis media får reda på det, även Funktionsrätt Sverige och ABF, så att de i sin tur förmedlar det och får fler att delta och/eller ge pengar eller bara heja på. Och få med så många som möjligt, för alla kan i sin tur få med och/eller få sponsrad från sina egna familjer och vänner. Stamningsförbundet kommer att lista alla aktiviteter i anknytning till ISD.  

Sponsring

Man kan till och med anordna, eller delta i en sponsrad löpartävling, där inkomsten går till din förening eller till Stamningsförbundets insamlingsfond. En sponsrad vandring, löpartävling eller liknande börjar man genom att frågar familj, vänner och andra att ge ett belopp, för hela vandringen/tävlingen eller beroende på avstånd/tid. Det belopp du samlar in lämnar du sedan till din förening eller fonden. Allt för att få uppmärksamhetför stamning, från media och andra som stammar, men som inte vågat ”komma ut” ännu. Eventuell inkomst är bara ett plus. OBS det behöver inte bara vara personer som stammar som gör detta, utan ju fler ju bättre! Bara man får fram budskapet varför man gör det. 

Om du väljer denna variant, gör en blankett där folk kan fylla i det de sponsrar och/ge den som donerar pengar en lapp där de kan fylla i belopp och kontonumret (och senaste inbetalningsdatum!) där man ska sätta in pengarna. Kanske de till och med lovar att bli medlem och du genomför det? Gör klart varför bidraget och medlemskapet är så viktigt. Lämna broschyrer och kontaktinformation. Kanske även din skola eller arbetsplats vill sponsra? 

(Och vill du ”hotta till det”, så kan man även göra något mer spännande, som fallskärmshoppning, klä ut sig eller liknande!) 

VAD DU ÄN VÄLJER ATT GÖRA: TA MED SÅ MANGA SOM MÖJLIGT OCH HA KUL!!