Hjälpmedel

Det har kommit fler och fler hjälpmedel som kan hjälpa någon att få ett mer flytande tal. INGEN av dessa har dock visat sig BOTA stamning, utan är hjälpmedel som kan vara till stor hjälp för en del, medan andra inte märker någon skillnad eller återgår till sitt tidigare tal. Nu finns det dock fler och fler gratisprogram och appar som man kan testa. 

De flesta är baserade på DAF funktionen, Delayed Auditory Feedback, där man hör sin röst fördröjd tillbaka. Ibland med tillägg av FAF, Frequency Auditory Feedback (olika rösthöjder). Vissa har man som en liten låda med headset, andra kan du ha direkt i örat. Fördelen med vissa varianter är att man har en PTT (Push To Talk) funktion som gör att man kan stänga av ekot när andra pratar och att du du kan ha på båda öron, medan den som sitter i örat är mer estetisk.

Det finns också stamningshjälpmedel som maskerar talet och andra som är som en metronom, men dessa är inte brukliga i Sverige. 

Ganska många verkar tycka att DAF/FAF är en hjälp, men resultatet av DAF/FAF kan mattas av för en del.

En längre artikel om DAF/FAF apparater och appar hittar du här.

Judy Kusters har gjort en sammanställning av olika hjälpmedel (på engelska).

Stamningsförbundet listar enbart upp olika terapier och hjälpmedel. Stamningsförbundet ansvarar EJ för dessa sidors innehåll eller terapins eller hjälpmedlets resultat eller metod och varken förespråkar eller kritiserar någon metod. Om du har erfarenheter som du vill dela med dig av kontakta oss.

Intressanta länkar: 

  • Hjälpmedel på 1177
  • TeleTal är en kostnadsfri och rikstäckande tjänst där du får stöd av en tredje person som följer med i samtalet.