Härnösandsveckan tidigare

En kortkurs i lägerform för ungdomar som stammar

Under Härnösandsveckan har du möjlighet att träffa andra som stammar och utbyta erfarenheter och framförallt ha roligt. Under veckan förekommer varierande aktiviteter, allt ifrån sport och lek till att samtala om stamning i grupp, men det finns också mycket tid till att bara träffas och umgås.

Ledargruppen består av logopeder med lång erfarenhet av att arbeta med stamning, dramapedagoger, vuxna som själva stammar samt ungdomsledare som tidigare varit deltagare på Härnösandsveckan.

Referat från tidigare Härnösandsveckor nedan.


Härnösandsveckan 2022

Härnösandslägret är ett läger för dig som är mellan 13 och 25 år gammal och alla är välkomna oavsett hur lite eller mycket man än anser att man själv stammar. Lägret hålls på ett ställe på landet vid havet ca.30 minuter utanför Härnösand stad (Utviksgården). Det är ett hyfsat stort ställe med stora ytor att vara på och med 3 olika byggnader där det finns några mysiga sovsalar. Utöver det så finns det några andra rum där man kan umgås och spela kort m.m. samt en stor samlingslokal. Själv har jag varit där tre gånger och har älskat det lika mycket varje gång. Själv så var där för första gången när jag var 13 år gammal. Innan lägret var jag ganska nervös men det släpptes ganska fort när jag väl kom dit, eftersom alla var så öppna och snälla mot varandra och bjöd in varandra till allt och inget på lägret. Även om man kan tänka sig att det kan vara svårt att skaffa vänner eller svårt att hänga med någon så är det inget problem eftersom alla hänger med alla och delar sina tankar och åsikter kring stamningen.

Lägret varar i 6 dagar, dock väldigt snabba 6 dagar tyvärr av någon konstig anledning ;-). På lägret så ordnas tävlingar, lekar, mini evenemang och pratstunder. Alla lekar, tävlingar och mini evenemangen är alltid olika för varje år, men något som är samma varje år är pratgrupperna som genomförs dagligen där alla deltagare sätts i mindre grupper med en eller två ledare var. En bra sak att tillägga är att alla ledare på detta läger antingen stammar eller är logoped vilket gör att dom också vet mycket kring stamning och har egna erfarenhet kring stamningen. I dessa grupper kan man både lyssna och prata om stamningen hur lite eller mycket man vill. Detta brukar anses vara väldigt bra och hjälpsamt enligt deltagarna då man får tid att prata och ta del av andra människors tankar, liv och problem kring stamningen.

Utöver att man snackar om stamningen så finns det väldigt många roliga saker att hitta på som t.ex. hitta på olika slags bus, hitta roliga och udda ställen att sova på varje kväll, utforska stället, bada i havet, äta god mat, spela oändligt många rundor med kort, spela volleyboll, fotboll, pingis och en massa mer. På detta läger är de en plats där man skapar minnen för livet, vänner för livet och kunskap om stamningen för livet. Dom flesta på lägret brukar beskriva att man lämnar lägret som en helt annan person än vad man kom dit som, eftersom man inser och upptäcker så mycket nytt med stamningen och framförallt så inser man att man absolut inte är ensam om att stamma!

För oss som bor i den södra delen av detta avlånga land eller norra delen, kanske undrar hur man ska ta sig dit och därifrån. Jo det finns många olika alternativ och dom alternativ jag känner till är tåg, buss, flyg eller att samåka med någon som har bil eller om man har snälla föräldrar som kan skjutsa hela vägen till lägret. Eftersom lägret ligger 30 minuter utanför Härnösand så fixar lägret skjuts till och från tågstationen eller flygplatsen på ett väldigt smidigt och enkelt sätt. 

Det finns väldigt mycket mer roliga saker att säga om detta läger men detta är en liten kortfattad text om lägret. Hoppas vi ses nästa är på lägret!!  

Av: Text och bild Vincent Kall Newman

två glada deltagare<img height="266" width="200" src="https://mcusercontent.com/4c3d42248e47398cb6e0c7cc3/images/0b564b71-57b4-e2f7-4a9a-e0e27619458e.jpg&quot; alt="skylt med "Välkommen. Vi är så glada att ni är här vandring genom skogenFem deltagare, inkl Vincent, författaren


Härnösandsveckan 2019: 20 år

Härnösandsveckan är en möjlighet för ungdomar mellan 13 och 25 år som stammar att träffa och umgås med likasinnade. Arrangemanget hålls på Utviksgården några mil norr om Härnösand, med möjlighet till bad, bollspel och en massa annat.

Under veckan är det ett fullspäckat schema med en massa roliga och lärorika aktiviteter. Vi har till exempel något som kallas för KASK. Det är dramaliknande övningar där man arbetar med att lära känna varandra och att jobba i grupp. Det kan vara allt från seriösa och intressanta värderingsövningar till olika kull-lekar. Värderingsövningen är att man får ställa sig i en skala mellan 1 och 10 efter en fråga eller ett påstående. Det är så underbart med gruppen att man vågar ställa sig enligt det man själv känner och ingen annan kommenterar det. Sen kan man diskutera de frågorna i samtalsgrupperna som vi har på dagarna.

En samtalsgrupp är att vi delas in i mindre grupper och pratar om ett ämne som t ex skola och stamning. Grupper och ämnena är olika från dag till dag. Då har man möjlighet att få höra andra som upplevt liknade situationer som man själv tycker är svåra, och dela med sig av lite tips och energi. Jag tycket att det är otroligt stärkande att höra alla och känna att man inte är ensam.

Selfies gav poäng

Det som var speciellt för i år är att Härnösandsveckan fyllde 20 år! Alla delades in i lag och under veckan var det var flera olika små deltävlingar, som t ex en Yatzy-turnering, 8-kamp och vi hade äran att ha dansbandet Holens en dag som spelade för oss ute på gräsplanen. Där hade lagen möjlighet att samla poäng genom att när man hade dansat en hel dans ta en selfie. Det kortet blev ett poäng. Vi hade även Rut och Rakel (ledarna Emelie och Jessica) som spelade in en vlog under veckan, som visades på jubileumsmiddagen som vi hade på logen. Det var extremt kul att se hur de hade lyckats fånga veckan på ett riktigt roligt sätt.
Ledarna bjöd på Let's Dance
Efter jubileumsmiddagen överraskade ledarna med ”Let’s Dance”. De lottade fram en danspartner och sen en dans. De hade övat in det i hemlighet under veckan. Allt från hipp-hopp till vals. I juryn satt Filip, Axel Ö och Moa. De dömde hårt men rättvist. Västernorrlands lokal-tv hade uppmärksammat jubileet och besökte oss. De intervjuade några deltagare och ledare.

Under hela veckan får man en sån enorm energi och styrka av alla deltagare och ledare. Det finns nog inget annat ställe där det är så accepterat att vara sig själv. Deltagarna är många, från så olika ställen i Sverige och med olika bakgrunder, men ändå är det en sån fin stämning under hela veckan. Det är nog just därför som folk återkommer år efter år, såsom jag själv. Jag får sån energiboost efter veckan fastän man lider av extrem sömnbrist, ändå är man pigg på något underligt sätt.

Gruppfoto

Utan den här veckan hade jag garanterat inte varit den personen som jag är. Inte bara för att jag känner mig mycket tryggare i min stamning, utan för att jag har suddat ut många fördomar som jag har haft. Genom att verkligen sitta och prata med, och lyssna på folk, något man i vanliga fall inte skulle göra. Och att ha möjligheten att tänja på sina gränser under t ex passet Ordet är fritt, där alla har möjligheten att gå fram och kanske säga något inför alla deltagare och ledare. Det är inte lätt men ger en härlig känsla när man har gjort det.

Jag vill avsluta med att tacka alla deltagare och ledare för en fantastisk vecka som alltid och hoppas att vi ses nästa år med en massa tokigheter och samtal.

Text och bilder av: Fredrik Pedersen


Härnösand 2015

En vecka fylld med mycket skratt och många tårar

Sabine Lossien har varit på årets läger i Härnösand för ungdomar som stammar. Här berättar hon om sina upplevelser, och om hur lägret har hjälpt henne.

I somras hade jag en av mina livs bästa veckor! Jag åkte då på Härnösandsveckan, vilket är ett vecka som anordnas för ungdomar som stammar. Det var min första gång i somras och eftersom jag i år fyller 25, var det min sista chans att åka. Månaderna innan hade varit en tuff period för mig på grund av stamningen och jag var i stort behov av att träffa andra som förstod vad jag gick igenom. Jag hade hört talas om Härnösandsveckan för första gången förra sommaren, då jag lärde känna två andra tjejer som också stammar. De hade varit där flera gånger och berättade hur fantastiskt det är. När jag tidigare i år kände det stora behovet av att träffa fler som stammar, kom jag att tänka på Härnösandsveckan. Mina sju dagar där var precis vad jag behövde, och jag är verkligen oerhört glad för att jag bestämde mig för att åka! Att inte behöva vara ensam med stamningen Under veckans gång i Härnösand anordnades olika aktiviteter; både i mindre grupper och alla tillsammans. En av höjdpunkterna på lägret var de samtalsstunder vi hade varje eftermiddag. Vi blev då uppdelade i mindre grupper och fick ett tema att diskutera inom varje grupp. Temat skiftade från dag till dag men det var alltid knutet till stamning. Dessa samtalsstunder var oerhört givande, där man fick chansen att diskutera sina tankar och känslor kring stamningen. Vardagen kan många gånger kännas tung, där jag ofta har känt mig ensam i min situation. Att få dela med mig av dessa känslor med andra som verkligen förstår, var en lättnad och någonting helt nytt för mig.

Härnösandsveckan är en frizon

Det var även enormt givande att få lyssna på de andras historier och erfarenheter. Jag kände igen mig i så mycket av vad de berättade. Jag som så länge hade trott att jag var ensam om de här tankarna! Att få höra hur de andra ser på sin stamning och hur de hanterar den i olika situationer var en inspiration. Vilka fantastiska människor! Det var inte bara gemenskapen som fanns på lägret som var så underbar, utan även den frihet som fanns där. Jag vågade stamma helt öppet, ta min tid och säga precis det jag ville, vilket, någonting som alla stammar vet, ofta kan vara svårt. Alla var så ödmjuka och fina gentemot varandra, där man bara möttes utav förståelse och respekt. Lägret var verkligen en frizon!

Fick vänner för livet

Veckan i Härnösand ligger mig väldigt varmt om hjärtat och har varit ett stort stöd även efter att jag kommit hem. Jag märker att mitt synsätt på mig själv och min stamning har förändrats och detta har hjälpt mig i situationer som innan lägret skulle ha känts jobbiga. Att dessutom ha fått vänner för livet som jag alltid kan prata med om stamningen är ett enormt stöd! Samtidigt som dagarna i Härnösand är några utav de mest känslosamma i mitt liv, är de också några utav de roligaste. Det var en väldigt känsloladdad vecka fylld med både mycket skratt och många tårar.

Bättre sent än aldrig

Jag önskar att jag hade hört talas om Härnösandsveckan tidigare så att jag hade kunnat åka fler gånger. Dock är jag oerhört tacksam för att jag fick chansen att åka åtminstone en gång! Jag kan inte nog beskriva hur mycket den veckan har betytt för mig och jag vet att de vänner jag har fått igenom lägret känner precis detsamma. Det gör en enorm skillnad att inte behöva konfrontera stamningen ensam . Arrangörerna av Härnösandsveckan ska ha en stor eloge för sitt fantastiskt fina arbete och stora engagemang som har möjliggjort denna vecka. Tack så oerhört mycket för att ni gör en så stor skillnad för så många av oss!

Av: Sabine Lossien


Härnösand 2013

Jag vill genom denna text att ni ska få en bild av hur jag ser på en av de bästa platserna på jorden. Härnösandslägret går inte ut på att träna eller att jobba bort sin stamning. Lägret bygger mer på att acceptera stamningen, och att umgås med andra som stammar. Lägret erbjuder även en möjlighet att faktiskt upptäcka att stamning är ett privilegium, inte ett hinder. 

Första känslan 

Det här var mitt sjätte år. Jag har deltagit på lägret sedan jag var 13 år och idag är jag 18 år. Resan på tåget upp första året var lite märklig. Man kände ingen, och det var även första gången som jag skulle bo utan min familj i en vecka. Jag minns det som att det var igår när jag satt där själv på tåget, hur jag faktiskt ville hem. Visst, jag såg ungdomar som pratade och skrattade som var på väg till samma plats som jag. Men i det läget vågade jag aldrig gå fram och hälsa. 

Mottagandet 

När jag väl kommit fram till lägret blev jag bra omhändertagen, och alla hälsade och var jättetrevliga. Känslan som jag hade haft i kroppen innan var som bortblåst efter bara en kväll. Det jag vill säga med det här är att det är den känslan som vi vill förmedla till alla som kommer som nya till lägret. Man ska känna sig som en familj, som en i gemenskapen. Alla har någon gång haft sitt första år på lägret, och har förmodligen känt samma känsla som jag kände.

Dag 1 

Det här året var tåget till Härnösand rejält försenat och tågresan blev fruktansvärt lång, men tillslut nådde vi i alla fall rätt destination. Första kvällen blev rätt lugn eftersom alla var trötta efter en lång resa. Jag fick äran och bo tillsammans med Jens, Christian och Marcus, tre riktigt härliga grabbar som jag hade jätteroligt med under veckans gång. Man kan bo i sjöbodarna som vi gjorde. Där är det smårum som ligger precis vid vattnet, och man är oftast fyra stycken som delar. I de andra rummen bor det oftast mellan 6-12 stycken, så jag älskar faktiskt rummen där man enbart bor fyra stycken. 

Dag 2 

Dag två började med frukost. Efter det så har man en samling där man sätter sig i faddergrupper. En ledare är då fadder, och man kommer att ha samma fadder hela veckan. I min faddergrupp kom Matthias, Ludwig och Louise, och min fadder blev världens bästa Fredrik. I faddergrupperna berättar man lite om hur gårdagens kväll var och om vad man har för förväntningar på lägret. Faddergruppen har som ”uppgift” att hålla lite extra koll på varandra under veckan. Efter det har man lekar. Den första dagen har man oftast namnlekar för att lära känna varandra bättra, och veta namnen på alla. Sedan är det fika. Man äter så otroliga mängder mat. Den här veckan det är frukost, fika, lunch, fika, middag och fika, så man behöver ju aldrig gå hungrig. 

Därefter delar man upp gruppen i två delar. Den ena halvan har samtalsgrupper, och den andra halvan fortsätter att leka. Samtalsgrupperna har olika ämnen varje dag. Det kan vara olika teman, exempelvis ”stamning och skola” eller ”stamning och kärlek”. Första dagen tar man även ett porträttfoto innan lunch, som kommer att hängas upp vid matsalen med namn under, så att man kan gå och kika om man glömt namnet på någon. Detta är ett foto som senare blir ”lyckliga lappen”, men det kommer jag tillbaka till. Leken den här dagen blev ”skedleken”, en jätterolig lek. Men jag kommer inte förklara den. Kom själva till lägret och testa! Det är kul att se hur alla börjar knyta vänskapsband redan efter första dagen, och att alla verkar ha roligt. Det bådar gott. 

Dag 3 

Dag tre var rätt speciell. Den började dock som vanligt. I samlingssalen fanns schemat, och vi såg att på kvällen sen skulle vi samlas vid halv elva, vilket är väldigt ovanligt. Men dagen flöt på som vanligt, och alla såg ut att ha en bra stund på lägret. Som stor aktivitet denna dag hade vi brännboll med lägerregler, otroligt roligt. När brännbollsmatchen var avslutad och domaren hade räknat ihop poängen så stod det klart att vårt lag hade vunnit. Vi blev jätteglada. Sedan fick vi dock reda på att domaren hade räknat 50 poäng fel, och det visade sig att det andra laget hade vunnit. Tråkigt besked, men det fanns inte så mycket att göra. Det var bara att säga grattis. Lite senare på kvällen pratade jag en stund med min fadder, för att försöka lista ut vad vi skulle göra på kvällen. De talade om oömma kläder och bra skor. Jag hade jeans och tjocktröja på mig, och absolut inga bra skor för det som väntade. Fredrik sa ”nej men Axel, det är lugnt, du kan ha på dig det du har”. Det var ju sista gången jag litade på honom. 

Vid halv elva låg jag, Christian och Jessica på golvet i samlingssalen, då lamporna plötsligt släcktes, och in kom en ledare som var utklädd till en häxa. Hon förklarade att vi skulle ha spökrunda, kombinerat med fångarna på fortet. Man skulle hämta nycklar och lösa gåtor runt om på gården. Ledarna hade klätt ut sig till spöken och stod redo för att vi skulle dra igång. Om man blev fångad av ett spöke så skulle spöket göra ett kryss på ens hand, och i slutet fick man minuspoäng för så många kryss som medlemmarna i laget hade. Ska jag vara ärlig så trodde jag att spökena skulle vara ganska avvaktade och gå efter en. Men så fort leken drog igång så var det verkligen blodigt allvar. De utklädda ledarna verkligen sprang efter en med all energi de hade, och gick verkligen in i sina spökroller. Kanske till och med lite för mycket. Jag har aldrig sprungit så mycket som då, och det var därför som mina jeans, tjocktröja och Converse inte passade så bra. Efter leken var jag svettig, men den här leken var så bra arrangerad att det var värt att bli lite svettig. Det var faktiskt en av veckans höjdpunkter. 

Dag 4 

Redan framme vid dag fyra. Denna dag stod utflykt på menyn. Eftersom vädret inte riktigt tillät en fin strand så blev det badhuset i Örnsköldsvik. Dagen på badhuset var rolig och fartfylld. Var man inget fan av badhus så kunde man tillbringa dagen på stan. Efter en dag på badhuset kom vi tillbaka till Utviksgården vid fyra-tiden, och då började städdagen. Den dagen hjälps alla deltagare åt att städa samtliga utrymmen på lägret. När vi hade nästa samling så hade vi massagetåg och en liten stund att slappna av efter några hektiska dagar. Det var guld värt med massage, och man kunde verkligen slappna av. Efter en hård och slitsam dag gick somliga till sängs, medan andra var uppe och stojade till sent på natten. 

Dag 5 

På torsdagen var det bara 2,5 dagar kvar till hemfärd, vilket kändes tungt. Vi gjorde dock det bästa möjliga av situationen. Kvällen blev mysig och grym! Vi fick lära oss ”karibisk tango” av en otroligt duktig och söt instruktör. Efter det hade vi grillkväll, där man sitter runt en eld, äter korv och sjunger allsång. Sedan är det som vanligt läggdags. Utom för mig och Christian som passade på att busa till det lite med alla som sov. Det var nog rätt uppskattat faktiskt, de flesta tycker att det var roligt. 

Dag 6 

Nu var vi framme vid sista hela dagen. Allt flöt på som vanligt, men man märkte ändå att alla verkligen ville ta vara på den sista dagen. Ingen tid lämnades till spillo. Vi körde på hela dagen lång, men det var dock inte lika många aktiviteter, utan mera fritid för att få så mycket tid som möjligt med varandra. Vi hade ”ordet är fritt”, där man helt frivilligt får välja att säga något om lägret, eller om något annat som man känner för. Man ställer sig framför alla på lägret i en talarstol, och pratar om vad man vill. I år höjde vi ribban ganska rejält, och det kom många tal från hjärtat. Efter två timmars tal så grät 90 procent av alla deltagare och ledare på lägret. Det som sades under ”ordet är fritt” gick verkligen rakt in i hjärtat, och det var nog en av de bästa stunderna på lägret. Sedan var det dags för den årliga gruppbilden. Efter det fick alla tid att fixa i ordning sig inför kvällen och discot. Alla gjorde sig otroligt snygga och välklädda, och man undrade nästan om det var samma gäng! Slutligen var det brakfest och tillställningar hela kvällen.

Sista dagen 

Sista dagen blir ju bara någon timme lång, och vi samlas för en sista aktivitet. De här porträttkorten som vi tog i början på veckan hade satts upp på varsitt stort papper, och var utspridda i salen. Sedan fick man en stund på sig att gå runt och skriva på varje lapp vad man gillade med respektive person. Det hela kallas för ”lyckliga lappen”, och den lappen kan man alltid kolla på när man mår dåligt. Det står här så många bra saker om en själv, som man kanske inte tänker på. Man får verkligen en uppfattning om hur andra ser på en. Med lyckliga lappen, minnen och nya kompisar så svävar man sedan på moln större delar av året. Känslan lever kvar till nästa år, då man står på samma plats, tillsammans med samma människor. Så mitt tips är att åka på lägret, det är ett av de bästa val som jag har gjort i mitt liv, och jag kommer aldrig att ångra det! 

Text: Axel Larsen