Europeiskt ungdomsläger tidigare

Europeiskt ungdomsläger 2022

25 juli – 2 aug samlades ett 40 tal unga vuxna och gruppledare från sju länder, alla personer from stammar, i Lemele, Nederländerna, för att spendera en vecka tillsammans. Temat för årets läger var Natural Storytelling, där alla aktiviteter hade som syfte att dela med sig av sin egen berättelse, samt att många aktiviteter hölls utomhus i naturen. 

Varje morgon startades med en workshop kring Mindfulness och NLP, för att få nya tankar kring sig själv och stamningen. Därefter följde workshops kring olika uttryckningssätt. Såsom musik, dans, kreativitet, fotografi, skriva låtar och texter, och storytelling i naturen, men även vikten av att använda gester, konsten att lyssna och Speaking Circles, där man lär sig att känna sig mer bekväm i att hålla tal på ett kravlöst och lekfullt sätt. Varje dag avslutades med en reflektion kring dagen och vad den har gett. Man gjorde också upp vad man ville, behövde och lovade, vilket följdes upp i mitten och i slutet av veckan. Man fick också en hemlig vän som man fick göra något extra för under veckan, vilket ledde till roliga upptåg och värmande gester.

Varje kväll fick en av länderna göra en presentation av sitt land på valfritt sätt, och alla fick smaka på något som var specifikt för landet. Den nederländska kvällen blev istället en kväll på den gammaldags marknaden, där gamla yrken visades upp, för att få en kontakt med lokalbefolkningen, som i sin tur undrade varför så många besökare stammar. 😉
 
En eftermiddag var ledig för egna aktiviteter och det erbjöds cyklar för att kunna cykla omkring, besöka den lilla staden Ommen, köpa suvenirer, hyra en båt tillsammans, eller bara sova. Senare under veckan fick deltagarna som ville ge egna workshops. Men höjdpunkten är, som varje år, open mic, där man fick ta tillfället att stå framför gruppen med mikrofonen i handen, och prata om precis det man vill. Efter en vecka, där man har fått nya vänner (vilket även gjordes till en rap sång), kom både sorg och glädje till ytan och två-timmar passet blev till fyra timmar, en ask med näsdukar och ett av många kramkalas. Veckan avslutades med att skriva några ord på andras papper vad man tycker om denne, ett minne man kan ta fram när man är lite låg.

Här några röster från svenska deltagare:

Det jag ser framemot på lägret är att träffa människor som stammar precis som mig själv. Jag kommer från en bakgrund där jag har varit ensam i min stamning och det är bara i de senaste åren som jag har börjat utforska min stamning och börja se den som en vanlig del av mig istället för en dålig del som ska bort. Så när jag sitter i lägret bland alla människor från olika länder som stammar så känner jag mig som en normal person. Att det är okej att stamma, att det är okej att ta tiden att prata och vänta på andra personer har sagt sitt.

Att komma till lägret har betytt jättemycket för mig. Där kände jag mig inte liten och jag själv kunde bestämma hur mycket eller hur liten jag ville prata. I vardagen sitter det fortfarande rädsla att stamma i ett stort möte och det fortfarande hindrar mig att uttrycka mig själv dock är det något som bara jag kan jobba på och lösa.

Jag tycker om att se människor hur långt de har kommit i livet trots motgångar. Vilka karriärer människor på lägret har valt och om stamning har påverkat deras val i det eller inte. Spännande och lärorikt vecka upplever jag. Jag kommer närmare mig själv också. Jag inser hur mycket jag kan både dela och lära mig från dessa fantastiska människor.

Jag rekommenderar stamningläger till alla som vill utvidga sitt nätverk och ha kul samtidigt.
/JP
———————————————————————————————
Jag har alltid försökt att dölja min stamning. Det är inte enkelt och det får mig att vara tyst i situationer då jag vill säga något. Talterapi hjälpte mig inte mycket, Jag stammade oavsett. Det som har hjälpt mig mest med min stamning är att träffa andra stammare. Och när det kommer till att träffa andra som stammar så finns det inget bättre ställe än stamningslägret i Lemele! Alla här är som du, alla är accepterade för vem dem är.
 
Att prata med andra som stammar och se stamningen från ett annat perspektiv har hjälpt mig att acceptera min egen stamning. Man möter helt fantastiska människor och trots att de stammar så tänker jag knappt på det. Det kanske är så folk ser mig. Ända sedan mitt första stamningsläger så har jag kommit mycket närmare att acceptera min stamning och inte låta den hindra mig ifrån att säga det jag vill säga. Vännerna jag har träffat via lägret i Lemele och andra stamingsläger har fått mig att växa och bli mer bekväm i min stamning. Det bästa med lägret är helt enkelt alla vännerna man träffar och jag är evigt tacksam för att ha fått chansen att träffa alla.

/Johan


Europeiskt ungdomsläger 2019

Europeiskt stamningsläger, en resa på många sätt 

Vill du prata inför människor utan att bry dig om du kommer stamma eller inte? Vill du berätta om dig själv eller en berättelse utan att stressa fram talet? Vill du uppleva en värld där stamning är något positivt? Vill du lära känna människor från andra delar av världen? Om svaret är ja så bör du definitivt söka till nästa års internationellt stamningsläger.

Det är ett läger där jag öppnade upp mig känslomässigt som var otänkbart för mig innan. Jag berättade om min barndom, om min familjens ställning till min stamning. Vissa känner igen sig i mina berättelser och då hjälper vi varandra genom att prata om det. För mig har stamning varit något som är jättenegativt och ett jättefel som jag borde fixa. Jag har gjort väldigt mycket för att minska min stamning och långsiktiga målet har varit att inte stamma. Det har lett till att jag pratade väldigt liter under vissa perioder då min stamning blev värre. Och det är en väldigt dålig, deprimerande och ångestfylld resa som jag har gjort flera gånger om. Stamningsläger har fått mig att inse hur viktigt det är att acceptera min stamning och jobba med mina känslor. Och våga prata även under dåliga perioder när jag stammar mycket. Mitt största hinder har alltid varit mig själv, insåg jag efter lägret. Efter lägret stammar jag lite mer eftersom jag försöker släppa kontrollen över mitt tal för att jag ska kunna prata på ett naturligt sätt. Nu pratar jag mycket mer. Jag stammar mer och fortfarande mår bättre. Det är något jag verkligen kan vara stolt över mig själv. Innan kom det alltid känslor om ångest och skam när jag stammade men inte nu längre. Som någon smart person sa på lägret, stamning är en del av mig själv och varför ska man försöka trycka undan det?

Vill du bli bättre och gå på en äventyr så var med på nästa års internationella stamningsläger. Du får vänner för livet. En glad fylld vecka med härliga människor som stammar. En vecka där du känner dig normal med din stamning.

Jaspreet Singh Nagra från Göteborg.


Europeiskt ungdomsläger 2018

Ännu en magisk lägervecka i Italien

Denna sommar fick vi äran att för en andra gång åka till det europeiska Erasmus+ – lägret för unga vuxna, främst mellan 18-30 år, som stammar. Denna gång gjordes resan med tre vänner från Stockholms stamningsförening: Daniel, Johan och Theo. I år höll vi till i den lilla bergsbyn Levice, Italien, med ett invånarantal på 300. Lägret bestod av 40 deltagare från nio europeiska länder och var alltså större än förra året. Så många fler fantastiska människor, med andra ord! Veckan var magisk med otrolig gemenskap, givande workshops och personlig utveckling!

Workshopsen bestod bland annat av mindfulness, meditation, självreflektion, information om NLP (Neurolingvistisk Programmering), dramaövningar, speaking circles samt reflektion och rangordning av sina värderingar och styrkor. Workshopsen kompletterade varandra väl och är alla hjälpsamma verktyg i olika aspekter av livet och den personliga utvecklingen. Fokuset under veckan ligger inte enbart på stamningen utan på hela dig; att lära känna sig själv bättre, att utmanas och att utvecklas, och på så sätt stärka sitt självförtroende och sin självkänsla. Det fanns inget krav att delta i de olika aktiviteterna, utan lägret bjöd på möjligheten att utmana sig själv utifrån sina egna förutsättningar. Detta gjorde att miljön var flexibel och trygg.

När vi inte ägnade oss åt workshops, umgicks, hängde på den lokala baren (som egentligen var en charmig kombination av en bar, ett kafé och en livsmedelsbutik) eller vilade för att ta igen förlorad sömn från att ha varit vakna alldeles försent kvällarna innan) besökte vi en av grannbyarna Bergolo. Vägen till och från Bergolo bjöd på en helt fantastisk utsikt med bergen i fjärran för de som valde att röra sig till fots. Vi besökte Bergolo vid olika tillfällen där vi bland annat badade, åt middag på den lokala restaurangen och prövade deras kaffe, öl och drinkar. Vid ett av tillfällena hade vi även workshops i Bergolo. Nästsista kvällen uppträdde vi på byns teaterstadium (annat ord?) från en svunnen tid, med olika pjäser vi hade jobbat med under veckans gång. Återigen deltog man på sina egna villkor och det var alltså frivilligt att delta i pjäserna. Vid ytterligare ett tillfälle fick vi möjligheten att åka till en lokal vingård och delta på en vinprovning, vilket några tog chansen till.

Deltagarna på lägret var alla så fina och vi fick en otroligt fin gemenskap, trots det stora antalet på 40 deltagare. Det var mäktigt! Att få höra de andras historia och resa med sin stamning var underbart och en stor inspiration. Alla var så modiga som delade med sig av personliga berättelser. Att få dela erfarenheter, tankar och känslor, samtidigt som vi skapade nya minnen tillsammans, har varit helt fantastiskt. Veckan har även bjudit på otaliga skratt och mycket galenskap!

Allt detta utspelade i en väldigt vacker miljö bland de italienska bergen som gav en alldeles speciell atmosfär till lägret. Denna atmosfär hade en särskild förmåga att transformera lägrets deltagare. På bara åtta dagar var en förändring tydlig: deltagarna vågade ta för sig mer, hade fått nya perspektiv på sig själv och sin stamning. Dessa åtta dagar har fungerat som en vändpunkt för många av oss och lämnar ett stort avtryck hos en. Det är svårt, egentligen helt omöjligt, att med ord såhär i efterhand återge de känslor och de insikter som lägret ger, då det inte finns några ord som räcker till.

Vi känner både från detta och förra årets läger att vi har fått så otroligt mycket positiv energi som vi bär med oss långt efter att vi kommit hem! Erasmus+-lägret har betytt mycket på ett personligt plan för oss alla tre och vi har fått otroligt fina vänner härigenom. Det är den perfekta platsen att ta sin personliga utveckling till nästa nivå och känna en samhörighet som man inte hittar i många andra situationer i livet. Det är några känslosamma och otroligt vackra åtta dagar!

Är du intresserad av att åka på Erasmus+-lägret i framtiden? Hör av dig. Du kan även gå in på Stamningsförbundets hemsida och läsa lite mer om fjolårets och årets läger.

För dig som vill se fler bilder från lägret har vi lagt upp foton på Stamningsförbundets Instagramkonto @Stamning. Fler bilder från veckan kommer inom kort!

/Hanna Johansson, Sabine Lossien och Therese Karlsson