Europeiskt ungdomsläger tidigare

Europeiskt ungdomsläger 2019

Europeiskt stamningsläger, en resa på många sätt 

Vill du prata inför människor utan att bry dig om du kommer stamma eller inte? Vill du berätta om dig själv eller en berättelse utan att stressa fram talet? Vill du uppleva en värld där stamning är något positivt? Vill du lära känna människor från andra delar av världen? Om svaret är ja så bör du definitivt söka till nästa års internationellt stamningsläger.

Det är ett läger där jag öppnade upp mig känslomässigt som var otänkbart för mig innan. Jag berättade om min barndom, om min familjens ställning till min stamning. Vissa känner igen sig i mina berättelser och då hjälper vi varandra genom att prata om det. För mig har stamning varit något som är jättenegativt och ett jättefel som jag borde fixa. Jag har gjort väldigt mycket för att minska min stamning och långsiktiga målet har varit att inte stamma. Det har lett till att jag pratade väldigt liter under vissa perioder då min stamning blev värre. Och det är en väldigt dålig, deprimerande och ångestfylld resa som jag har gjort flera gånger om. Stamningsläger har fått mig att inse hur viktigt det är att acceptera min stamning och jobba med mina känslor. Och våga prata även under dåliga perioder när jag stammar mycket. Mitt största hinder har alltid varit mig själv, insåg jag efter lägret. Efter lägret stammar jag lite mer eftersom jag försöker släppa kontrollen över mitt tal för att jag ska kunna prata på ett naturligt sätt. Nu pratar jag mycket mer. Jag stammar mer och fortfarande mår bättre. Det är något jag verkligen kan vara stolt över mig själv. Innan kom det alltid känslor om ångest och skam när jag stammade men inte nu längre. Som någon smart person sa på lägret, stamning är en del av mig själv och varför ska man försöka trycka undan det?

Vill du bli bättre och gå på en äventyr så var med på nästa års internationella stamningsläger. Du får vänner för livet. En glad fylld vecka med härliga människor som stammar. En vecka där du känner dig normal med din stamning.

Jaspreet Singh Nagra från Göteborg.


Europeiskt ungdomsläger 2018

Ännu en magisk lägervecka i Italien

Denna sommar fick vi äran att för en andra gång åka till det europeiska Erasmus+ – lägret för unga vuxna, främst mellan 18-30 år, som stammar. Denna gång gjordes resan med tre vänner från Stockholms stamningsförening: Daniel, Johan och Theo. I år höll vi till i den lilla bergsbyn Levice, Italien, med ett invånarantal på 300. Lägret bestod av 40 deltagare från nio europeiska länder och var alltså större än förra året. Så många fler fantastiska människor, med andra ord! Veckan var magisk med otrolig gemenskap, givande workshops och personlig utveckling!

Workshopsen bestod bland annat av mindfulness, meditation, självreflektion, information om NLP (Neurolingvistisk Programmering), dramaövningar, speaking circles samt reflektion och rangordning av sina värderingar och styrkor. Workshopsen kompletterade varandra väl och är alla hjälpsamma verktyg i olika aspekter av livet och den personliga utvecklingen. Fokuset under veckan ligger inte enbart på stamningen utan på hela dig; att lära känna sig själv bättre, att utmanas och att utvecklas, och på så sätt stärka sitt självförtroende och sin självkänsla. Det fanns inget krav att delta i de olika aktiviteterna, utan lägret bjöd på möjligheten att utmana sig själv utifrån sina egna förutsättningar. Detta gjorde att miljön var flexibel och trygg.

När vi inte ägnade oss åt workshops, umgicks, hängde på den lokala baren (som egentligen var en charmig kombination av en bar, ett kafé och en livsmedelsbutik) eller vilade för att ta igen förlorad sömn från att ha varit vakna alldeles försent kvällarna innan) besökte vi en av grannbyarna Bergolo. Vägen till och från Bergolo bjöd på en helt fantastisk utsikt med bergen i fjärran för de som valde att röra sig till fots. Vi besökte Bergolo vid olika tillfällen där vi bland annat badade, åt middag på den lokala restaurangen och prövade deras kaffe, öl och drinkar. Vid ett av tillfällena hade vi även workshops i Bergolo. Nästsista kvällen uppträdde vi på byns teaterstadium (annat ord?) från en svunnen tid, med olika pjäser vi hade jobbat med under veckans gång. Återigen deltog man på sina egna villkor och det var alltså frivilligt att delta i pjäserna. Vid ytterligare ett tillfälle fick vi möjligheten att åka till en lokal vingård och delta på en vinprovning, vilket några tog chansen till.

Deltagarna på lägret var alla så fina och vi fick en otroligt fin gemenskap, trots det stora antalet på 40 deltagare. Det var mäktigt! Att få höra de andras historia och resa med sin stamning var underbart och en stor inspiration. Alla var så modiga som delade med sig av personliga berättelser. Att få dela erfarenheter, tankar och känslor, samtidigt som vi skapade nya minnen tillsammans, har varit helt fantastiskt. Veckan har även bjudit på otaliga skratt och mycket galenskap!

Allt detta utspelade i en väldigt vacker miljö bland de italienska bergen som gav en alldeles speciell atmosfär till lägret. Denna atmosfär hade en särskild förmåga att transformera lägrets deltagare. På bara åtta dagar var en förändring tydlig: deltagarna vågade ta för sig mer, hade fått nya perspektiv på sig själv och sin stamning. Dessa åtta dagar har fungerat som en vändpunkt för många av oss och lämnar ett stort avtryck hos en. Det är svårt, egentligen helt omöjligt, att med ord såhär i efterhand återge de känslor och de insikter som lägret ger, då det inte finns några ord som räcker till.

Vi känner både från detta och förra årets läger att vi har fått så otroligt mycket positiv energi som vi bär med oss långt efter att vi kommit hem! Erasmus+-lägret har betytt mycket på ett personligt plan för oss alla tre och vi har fått otroligt fina vänner härigenom. Det är den perfekta platsen att ta sin personliga utveckling till nästa nivå och känna en samhörighet som man inte hittar i många andra situationer i livet. Det är några känslosamma och otroligt vackra åtta dagar!

Är du intresserad av att åka på Erasmus+-lägret i framtiden? Hör av dig. Du kan även gå in på Stamningsförbundets hemsida och läsa lite mer om fjolårets och årets läger.

För dig som vill se fler bilder från lägret har vi lagt upp foton på Stamningsförbundets Instagramkonto @Stamning. Fler bilder från veckan kommer inom kort!

/Hanna Johansson, Sabine Lossien och Therese Karlsson