Vill du hjälpa oss att förbättra röststyrda tjänster och produkter?

Då har du möjlighet att bidra till Stamningsförbundets Arvsfondsfinansierade projekt ”Talet som ett digitalt verktyg”!

Projektet syftar till att förbättra tjänster och produkter som kräver tal, såsom röststyrda telefonsvarare och hemelektronik, för att öka tillgängligheten och förbättra dessa tjänster för alla med olika talvariationer, så att de fungerar för alla. Vi har undersökt vad som används på
marknaden, flera av er har medverkat i vår enkätundersökning och vi har genomfört tekniska tester. Nu går vi in i nästa fas där vi ska låta dig som användare testa saker i verkligheten.

Testerna genomförs online och du väljer själv vad du vill testa. Vi har dels valt ut ett antal telefonsvarartjänster som kan vara bättre eller sämre utformade för att hantera icke flytande eller atypiskt tal som exempelvis stamning, skenande tal, dialekt, utländsk brytning eller helt enkelt en
skrovlig röst. Dessutom vill vi testa hemelektronik som exempelvis smarta högtalare, smart TV, gps och smartphone. Om du använder någon liknande produkt och/eller om du kan tänka dig att ringa till en telefonsvarare och beskriva hur det fungerar för dig – anmäl dig som testare!

De första 50 som deltar under april 2023 får ett presentkort som tack för hjälpen, först till kvarn gäller!

Om du vill vara anonym går det naturligtvis jättebra, men vill du att vi skickar ett presentkort kommer vi att behöva din epostadress.
 
Stamningsförbundet samarbetar med Funka i projektet. Om du har frågor om användningstestet, skicka dem till forskning@funka.com

Till enkäten

Om projektet på Funkas webbplats


Talet som ett digitalt verktyg.

Stamningsförbundet och Funka genomför ett projekt med syftet att göra talstyrda produkter och tjänster mer tillgängliga för personer med stamning, skenande tal och personer som av andra skäl tycker det är svårt att hantera dem. Projektet pågår 2022-2024 och finansieras av Allmänna Arvsfonden.

I projektet började vi med att kartlägga hur offentlig och privat sektor använder tjänster och produkter som kräver tal. Därefter frågade vi användare om de provat talstyrd teknologi och i så fall vilken typ av produkt eller tjänst. Baserat på resultatet från de två första etapperna gjorde vi ett urval av produkter och tjänster som används mycket eller som användarna skulle vilja använda. Dessa produkter och tjänster granskade vi i tekniskt hänseende för att se hur pass väl de lever upp till EN, den europeiska standard som utgör minimikrav för nuvarande och kommande lagstiftning inom digital tillgänglighet.

Under våren 2023 genomför vi användningstester för att förstå hur användaren med atypiskt tal upplever tjänster och produkter som kräver tal. Testerna genomfördes dels vid ett gemensamt testtillfälle i Stockholm under förbundsmöteshelgen, dels genomförs individuellt av testare över hela landet online.

Efter sammanställning och analys av resultaten kommer projektet att under hösten 2023 genomföra ett antal workshops och webbinarier tillsammans med beställare och leverantörer för att utbyta kunskap och erfarenheter. Baserat på det arbetet tar vi fram checklistor och lösningsförslag som vi sprider till alla intressenter. Projektet avslutas med en slutkonferens.

Om du vill veta mer om projektet eller delta i fler aktiviteter komma kontakta oss gärna på forskning@funka.com.

Mer på stamning.se/arvsfondsprojekt-talet-som-ett-digitalt-verktyg/

Om projektet på Funkas webbplats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s