Barnläger

Välkommen till lägret för barn som stammar och deras föräldrar!

Stamningsförbundet anordnar årligen två barnläger. Har du inte varit med på något läger förut, rekommenderar vi att du går på detta läger först. Andra lägret är ett familjeläger som anordnas i augusti. Skillnaden läser ni här.

Syftet med lägret är att träffa andra i samma situation, utbyta erfarenheter och framför allt ha roligt. På programmet står drama, lek och skoj, film, tipspromenad och en hemlig utflykt, samt stamningsinformation av logoped för föräldrarna. 

Årets barnläger är tyvärr inställd pga corona, men vi hoppas träffa er för nya äventyr snarast!

Datum: 
Ålder: 7-12 år
Plats: 
Kostnad: 2500 kr för ett barn + en förälder. I avgiften ingår mat, husrum och en utflykt. 

För anmälan kontakta Kim Lindbom-Carlsson per telefon 0709-725768 eller e-post boingecarlsson@telia.com

VÄLKOMNA!


Om barnläger: 

Vi leker med barnen och åker på utflykt, medan föräldrarna träffar andra föräldrar och, tillsammans med en eller fler logopeder, lär sig mer om stamning och behandlingsformer, samt vad de kan göra för att hjälpa sitt barn i hemmet och skolan.I avgiften ingår dubbelrum, all mat från fredag kväll till söndag lunch, entréavgifter m.m.Övriga familjemedlemmar  kan följa med till självkostnadspris i mån av plats! 

Vill du som logopedstudent delta (på egen bekostnad), hör av dig.

Obs! Platserna brukar gå åt snabbt, så först till kvarn…..


Läs även om familjelägret på Gotland i högerkolumn.


Referat från barnläger 2019

Här följer  berättelser från lägerledaren Kim, Vera 9 år, och Martin, pappa till Viva 10 år, och Judith 8 år.


Kim Lindbom Carlsson, ledare

Det bästa lägret någonsin! Tänk att man säger det efter varje läger. Det är ju så kul, så härligt att få umgås med gamla och nya familjer två gånger per år. Först på våren ett barnläger och sedan hinner man lagom ladda upp batterierna så är det några månader senare dags för familjelägret i Visby. 

I år hölls lägret än en gång i Västerås, helgen 17-19 maj, trots att det var både Eurovision schlagerfestival och hockey på tv. Vi blev ett glatt gäng på 10 vuxna och 10 barn. Åsa Svensson, Marie Young och jag själv hade hand om barngruppen och vi hade den fina förmånen att i år få ha med oss forskaren Per Alm och logopeden Karin Dahlin som guidade föräldrarna i stamningens mystik. 

Pussigt värre

På programmet stod bla. tipspromenad, lekar, drama och utflykt. På Vallbys lilla djurpark  fick  vi djurguidning av Ulla, med klappning och nospussar av lamm, killingar, hästar, och kaniner, och fika med allt vad som hör till. Vi fick också lära oss en hel del om tryckerikonsten, hur man gjorde böcker och kort förr i världen  av Farbror Sten. Där fick också barnen trycka ett eget kort. 

Under tiden vi var på utflykten med barnen så var föräldragruppen hos Per och Karin. De hade nog gärna lyssnat på dem i flera dagar. Synd att vi ledare inte kunde vara med och lyssna, då det visst var mycket, mycket intressant! 

Skummisar

På hotellet fanns en pool som lockade många, trots av vattnet var som någon sa ”skitkallt”!  På kvällen dök några skummisar upp. De hade slarvat bort en piratskatt som de behövde hjälp med att hitta! Som tur var lyckades barnen hitta skatten fylld med guldpengar och oblatsedlar som piraterna skänkte till barnen. De sjöng också och busade med barnen. 

Under helgen hann vi också med en gemensam båtresa bland kobbar och skär på Mälaren med skärgårdsbåten Havsörnen. 

Musik och dans 

Söndagen började med lite lekar, och sedan fick vi besök av Stefan Löfgren som sjöng och spelade, och pratade med barnen om mobbing, omtanke och om hur viktigt det är att ta hand om varandra. 

Dansfröken Emilia började med lite uppvärmningsrörelser och hade sedan satt ihop en liten danskoreografi, och jag tror faktiskt att våra lägerdeltagare kan slå Let’s Dance! Emilia hälsar att hon var så imponerad! Helgen var toppen! Alla var så snälla och tog hand om varandra. 

Halta lottor 

Enda lilla toket var att Åsa (barnpersonal) stukade foten hos hästarna i djurparken, Ida (en av flickorna) gjorde illa sitt ben, och själv lyckades jag tappa en kattfälla över foten dagen innan lägret. Så vi var tre halta lottor i helgen. 

Vi hade bra väder och en fin gemenskap, alla trivdes ihop, och barnen sa att de fått nya kompisar! Jag tror att många somnade i bilen, eller på tåget hem. Det är ju intensiva dagar! Tack för att vi fick låna era barn, för att ni tog med dem på detta läger. Nästa läger är i Visby 2-5 Augusti.  Vi i personalgruppen längtar redan. Lägret är fullbokat i dagsläget. Men man kan ställa sig på återbudslistan. 

För lägerinfo kontakta mig, Kim Lindbom Carlsson.


Vera, 9 år 

Pappa och jag åkte tåg till Västerås. På vägen träffade vi Viva och Judith och deras pappa som också skulle på lägret. 

När vi kom blev vi välkomnade bra och så fick man ett välkomstbrev. Vi åkte på olika utflykter där vi åkte båt och var på en slags mini zoo där vi fick se djur och gå in och klappa på några. 

Maten var jättegod. Det fanns köttbullar, sallad, soppa och mycket annat och det var supergott. 

Vi badade i en pool som finns på hotellet. Det kom en som dansade och så fick vi dansa en koreografi. Det kom också en som sjöng med oss. Vi sjöng olika sånger. 

Vi gjorde olika lekar och alla var jättesnälla! 

Jag längtar till nästa läger!


Martin Morén Jönsson, Bjärred, pappa

Förväntningarna var högt ställda på fredagen i maj när jag och mina två döttrar satte oss på tåget för att åka från Skåne till Västerås och Stamningsförbundets barnläger. Viva 10 år och Judith 8 år är rutinerade lägerbesökare vid det här laget. De har varit både i Västerås och Visby tidigare och har träffat många nya kompisar på lägren. För min del var det dock första gången så nog var jag lite nervös. 

Kompisar, lek och bad 

Väl framme i Västerås så fann sig tjejerna snabbt tillrätta med alla sina kompisar och alla var glada att återse varandra. De som var nya på lägret kom snabbt in i gänget. Vi glömde snabbt att vi var trötta efter den långa resan och både barn och vuxna hade direkt fullt program med bl.a. tipsrunda och andra lekar. Efter middagen var vi ett stort gäng både barn och föräldrar som badade i hotellets pool ända tills de stängde. Det var verkligen inte svårt att somna gott den kvällen. 

Sol, vind och vatten 

På lördagen efter frukost åkte hela gänget ut på en båtutflykt på Mälaren. Det var härligt väder och vi njöt av både frisk luft och god fika. Efter lunch åkte alla barnen och ledarna till Vallby Fritidsmuseum och minizoo medan föräldrarna stannade på hotellet för ett intressant seminarium med logopederna Per Alm och Karin Dahlin.

Jag följde med barngruppen och på museet fick vi först en introduktion till boktryckarkonsten och därefter en rundvandring tillsammans md museibonden. Vi fick gå in i hagarna och klappa lammen och getterna och de var verkligen otroligt söta. 

Nöjda, trötta och kloka 

Barnen var både nöjda och trötta när vi kom tillbaka till hotellet. Även föräldrarna var mycket nöjda efter dagen tillsammans med Per och Karin. Det blev många intressanta diskussioner vid middagen på kvällen och jag tror att alla föräldrar kände att de verkligen lärt sig mer om stamning   och var forskningen befinner sig på området. 

Kvällen avslutades med fler lekar, maskerad och ett hemligt uppträdande som var mycket uppskattat! Innan barnen somnade var det många som satt uppe sent och tittade på finalen i Eurovision Song Contest. 

Mera lek, mera kunskap 

På söndagen efter frukost fick föräldrarna återigen möjlighet att sitta ner under några timmar tillsammans med Per Alm. Barnen fick träffa en danslärare och en musiklärare för en intensiv dans- och musiklektion så det var verkligen fullt ös in i det sista. 

Efter lunch var det dags att sätta sig på tåget hem till Skåne. Vi var verkligen nöjda och vi hade mycket att prata om på hemresan. Den här resan kommer vi att minnas länge! Det blev verkligen en härlig helg tillsammans med barnen och nu ser vi fram emot att träffas igen på familjelägret i Visby i augusti! 

Som någon i gruppen sa; det kan vara jobbigt att stamma ibland men man vill ju inte att det ska försvinna så man får fortsätta åka på läger! 


Ett axplock från ballonglapparna om lägret:

Allt var roligt och underbart! Gemenskap. Mini-zoo. Allt roligt. Härligt gäng. Pool. Träffat andra som stammar. Kul-kul-kul. Lammisar. Jag har lärt mig massor om stamning och träffat fantastiska människor. Superbra helg! Jag har fått flera kompisar. Härligt prat i bastun. Kim borde ha medalj eller nåt. Årets höjdpunkt. Fantastiska ungar och föräldrar.