The King’s Speech

Med hela 4 Oscars (bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa regi, bästa manus) är filmen den mest prestigefyllda filmen för 2011!!! Filmen som kan förändra samhällets syn på stamning och oss som stammar! Tusentals personer som stammar har redan sett den, skrattat och gråtit. Filmen har fått både applåder i biosalen och massvis med priser. Äntligen en film om stamning att vara stolt över.

  • Mer om filmen ett år efter filmen:
  • Läs nedan mer om filmen, vad din förening kan göra, samt recensioner från 
    Kjell Albin Abrahamsson
    , Viktor Ekström, Alexandra Carlstrand och Anita Blom.
  • Hjälp oss att öka kunskap om stamning med hjälp av filmen. Mer nedan.
  • Se, lyssna och läs om alla som varit med i media med anledning av The King’s Speech.
    Vi fick verkligen en röst att vara stolt över!!!

THE KING’S SPEECH – ”För att jag har en röst!”

Hjälp oss att öka kunskap om stamning med hjälp av filmen. Här är några förslag.

Om filmen:

Filmen handlar om Albert (Colin Firth), hertigen av York, av familjen kallad Bertie, som näst efter sin bror var tronarvinge till den brittiska kronan. Hertigen lider av svår stamning och dålig hälsa och inom kungahuset ifrågasätts hans lämplighet som tronarvinge. Hans problem hålls hemligt för allmänheten, men blottas då Bertie gör sitt första publika framträdande och håller tal inför miljontals radiolyssnare. När Berties bror Edward avsäger sig tronen blir Bertie 1936 motvilligt kung över det brittiska samväldet och tar sig namnet kung George VI. Under tiden har han träffat talpedagogen Lionel Louge (Geoffrey Rush), som med sina okonventionella metoder försöker råda bot på kungens stamning. England står inför ett nytt världskrig, och allt ställs på sin spets när Bertie måste göra sitt livs framträdande för att ingjuta mod i nationen.

The King’s Speech bygger på den sanna historien om Englands kung Georg VI och hans kamp för att finna den röst folket så väl behövde höra.

I rollerna:

Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pierce, Michael Gambon, Timothy Spall. Regi: Tom Hooper

The King’s speech har redan fått många priser, varav 14 Golden Globe nomineringar och kan mycket väl få en eller flera Oscars och är en film som kan varmt rekommenderas. Som film, men även som intressant skildring om stamning, känslorna omkring den och olika terapimetoder. Ett land i krig med en ledare som stammar. Och som klarar den… Se den!

Röster om filmen:

Kjell Albin Abrahamsson (utrikeskorrespondent) skriver: ”Slumpen har gjort att jag redan har sett filmen The King’s Speech och den är alldeles underbar, precis en sån film som vi stammare behöver för att skapa förståelse för vårt handikapp.”

Viktor Ekström (Stockholms stamningsförening) skriver: ”Innan jul så såg jag en förhandsvisning av filmen The King’s Speech. Kanske den första spelfilmen där stamning är huvudpersonen. The King’s Speech utspelar sig precis före andra världskriget och handlar om Kung George VI som har svår stamning. Filmen börjar med att George (Colin Firth) står i en trappa som leder till ett podium där han ska hålla tal för en hel arena av folk och som även sänds i radio. Man kan verkligen se ångesten i hans blick, samma ångest som många av oss andra som stammar förmodligen har känt inför att hålla ett föredrag i skolan eller på jobbet. Denna scen leder till att George’s fru Drottning Elisabeth (Helena Bonham Carter) söker hjälp för George och hon hittar en talterapeut vid namn Lionel (Geoffrey Rush) som mycket väl kan vara inspirerad av vår egen Åke Byström (TALAkademin/red). Filmen är väldigt välgjord och filmmakarna har verkligen gjort en riktig research om stamning för att många av de taltekniker som används och har använts av folk tas upp i den här filmen. De har även fått med den psykiska aspekten som att man stammar olika mycket i olika situationer. Filmen går nu på bio, gör dig själv en tjänst och se den.

Alexandra Carlstrand, dåvarande redaktör förbundstidningen KommUNIKation skriver:

Med en stor förväntan satte jag mig ner i den nästintill fullsatta biosalongen. I den första scenen, där hertig Albert håller tal och hans stamning ekar ut över folkhavet, kände och såg publiken ångesten. En ångest som jag mycket väl känner igen. Det här är, enligt mig, det första och riktiga porträttet av stamning på film. Tidigare filmer och tv-serier har gått ut på att förlöjliga stamning och de som stammar. De har inte bara talsvårigheter utan de är också lite konstiga och korkade. Men prins Albert är en ståndaktig man med hög pondus. Han blir senare kung George VI och vi får följa hans kamp för ett flytande tal som ska nå folket via etern. Han visar på mod, stolthet, ångest, tårar och framförallt en kraft att aldrig ge upp. Jag tror att förståelsen och intresset för stamningen kommer att öka i och med den här filmen. Scenen som fyllde mitt hjärta var när han hade avslutat sitt stamningsfria tal inför nationen och de andra som applåderade och berömde honom efteråt. Vilken seger!

Blev mina höga förväntningar infriade? Nej. Filmen var över förväntan.

Anita S. Blom, dåvarande förbundsordförande skriver:

Jag med i många internationella diskussionsgrupper och håller ögonen på vad som händer i utlandet. Det var på det viset jag förstod att filmen The King’s Speech kanske skulle förändra synen på stamning en gång för alla. Jag läste den ena efter den andra internationella tidningsartikeln och filmens trailer började visas. Särskilt i England, men även i USA. Då kontaktade jag Svensk Film och försökte att få en plats på en pressvisning i december för att ha sett filmen innan andra sett den för att kunna bemöta den mediestormen som jag förväntade mig även här i Sverige. Det var inte bara jag och Viktor Ekström som berördes. Det hördes skratt, snyftningar och andra utrop från hela biosalongen. Då insåg jag att filmen inte bara skulle bli en höjdare för oss som stammar, utan även för andra. Det handlar inte bara om en kung som stammar utan om att kämpa mot ett mål. Att göra något som man helst vill undvika och att ta sitt ansvar för att hjälpa andra. Det blev många mail till pressen. Utan resultat. Jag skrev även till kändisarna för att be dem att ställa upp i pressammanhang. Positivt svar kom från utrikesreportern Kjell Albin Abrahamson, röstkonstnären Bosse Parnevik och Galenskaparen Knut Agnred vilket vi har mycket tacksamma över. Såväl nationellt som lokalt började media få upp ögonen för filmen och bad om intervjuer och ”kändisarna” hjälpte oss att få uppmärksamheten. Men nu då? Bollen kommer att rullas ett tag till så långe filmen är ”het”, men sedan kommer vi och våra frågor att återgå till tystnaden. Eller är det så att filmen har fått folk att börja prata om stamning? Har den fått oss att våga stamma öppet? Inser de som sett filmen nu att stamning inte är någon skojig grej och att vi som stammar kan vi med, till och med leda ett helt folk?

Låt oss nu hålla bollen igång. Prata om filmen. Prata om stamning. Stamma öppet. Kan kungen, kan jag. Be skolorna om att köpa in filmen att visa för eleverna på t ex engelska, historia, samhäll och lektioner om mångfald. Har inte ni fått någon media-uppmärksamhet, be lokalradio/tv/tidning att göra ett reportage om dig och din förening.

Ge din åsikt i form av bloggar och artikelkommentarer. Dela med er av länkarna på hemsidan i de sociala medier du är med i. Visa din röst på YouTube. Det är ok att vi stammar. För det vi säger är värt att upprepas.

Stamning i media med anledning av The King’s Speech:

Övriga intressanta inslag kring filmen och stamning:   

  • Arbetarbladet om filmen och stamning
  • ASP bladet med en artikel om stamning, forskning, terapi och psykologi, bland annat med Per Alm
  • Michael Palin (Monty Python, stammande karaktären i A Fish Called Wanda och initiativtagaren till det engelska stamningscentret Michael Palin Center) skriver om hur viktig filmen är för personer som stammar. (engelska)
  • Biosnack, SFs medlemmar kommentarer filmen
  • Blogg i Hallands Nyheter om det riktiga talet
  • Filmtipset.se recenserar
  • Gradvall.se om stamning och filmen
  • Intellecta om stamning och kommunikation
  • Kjell Stjernholm om stamning i film
  • Sundsvalls tidningen med inledande beskrivning av stamning och kommunikation
  • Vetenskapsradio historia (från 14:20 min) med Kenneth Hjelm om svåra ord i samband med stamning)
  • Åsa Pedersen bloggar om sin stamning
  • Stuttering and genetics (engelska)

Övriga länkar kring filmen och stamning: