ISD – Tage berättar

Hur är det att ha en partner som stammar?

Tage är sedan flera år gift, och hans fru stammar. Här intervjuas han, och berättar om sina upplevelser och tankar.

När Tage just hade träffat sin blivande fru tänkte han aldrig på att hon stammade.

– Det var så mycket mer man tänkte på. Men jag tror att hon tänkte mycket på det, säger han. Tage som arbetar som konstruktör och verktygsmakare, berättar att det är tack vare sin ”udda hobby” som han träffade sin fru. Tage samlar nämligen på maskiner och i augusti 1985 åkte han tillsammans med sin far och bror på en ångfestival i Belgien. På den festivalen befann sig även en särskild kvinna.

– Året därpå blev vi inbjudna till samma resa, och min blivande fru kom dit då också. Veckan efter skulle jag till Holland, där hon bodde, så vi träffades även där. De trivdes bra tillsammans och en brevväxling började som varade i ett år. Det blev även många och dyra telefonsamtal. 1987 flyttade hon in hos honom i Götene.

– Vi pratade engelska med varandra, som blev ett neutralt språk. På grund av språket tyckte jag att det var svårt att uppfatta om hon alltid stammade eller inte.

Att prata om stamning

Han beskriver att hustrun stundtals hade det jobbigt med sin stamning under uppväxten.

– Men efter hon kom i kontakt med Stamningsförbundet så märkte jag att hon tog för sig mer. Går hon in för en sak så satsar hon 100 procent. Hon är väldigt engagerad i allt hon gör och släpper det inte. Tage uppger att han alltid har pushat henne att göra det som hon vill. Och ibland kan det bli mycket prat om just stamning.

– Men jag har ju också min hobby som jag pratar mycket om. Han berättar att de ofta diskuterar och stöttar varandra. Han ser det som en självklarhet i ett förhållande.

– Men mitt största problem är att när jag pratar med en person som stammar så får jag ofta påpekningar om att jag fyller i. Man tänker högt som motpart, och säger de ord som man har tänkt ut att den andra ska säga. Det sker bara automatiskt. Jag förstår att den andra blir frustrerad. Han betonar att det inte är illa menat, och att han vet att det snarare stjälper än hjälper.

 – Ibland har vi mycket diskussioner hemma, och min fru säger ofta att jag ska låta henne prata till punkt. Jag tänker ofta på det, och försöker låta bli att fylla i orden.

Intervjuad av Alexandra Carlstrand