ISD – Åsa berättar

Jag heter Åsa Nilsson och jag stammar sedan jag gick i tredje klass. Åtminstone fick jag reda på det då via skolans högtalartelefon intill katedern. Sedan fick jag hastigt lämna klassen och träffa min första logoped som spelade in mitt tal med en kassettbandspelare, för att sedan spela upp det om och om igen för att bekräfta att jag verkligen förstod; att jag stammade.

Därefter följde några år med en liten session varje vecka, jag som läste och blev inspelad och min logoped som strök ännu ett lager läppglans på sina läppar. Som tur väl är fick jag efter några år träffa en underbar logoped i landstingets tjänst: Gunilla Åkesson, jag minns dig än idag! 

Idag, 2014, är jag 38 år och bor med min familj i Växjö. Jag arbetar som trafikinformatör på kommunens trafikenhet och har gjort så i cirka 12 år. Trafikinformatör, kan man tänka sig, konstigt val med tanke på stamningen. Men så är det när man är ung och väljer universitetsutbildning – man ser inga hinder, bara utmaningar. 

Det jag vill förmedla till dig som kan påverka situationen för oss ”stammare” positivt, är att synliggöra stamningen; i skolan, i arbetslivet, i media och i livet generellt. Stamningen syns oftast inte på utsidan men påverkar livet dagligen. Lyssna och se stamningen för vad den är och acceptera den. Se människan bortom stamningen. Talproblem innebär inte problem med språket i sig, inte heller intelligensen.

Till dig som stammar vill jag bara säga: fortsätt tala, fortsätt kämpa, du är bra som du är. Stäng inte in dig och tyck synd om dig hela livet för att du stammar. Utan se till att aktivera dig, och träffa människor, och om du är ung, se till att ha kul – och för all del glöm inte att utbilda dig.

Om vi blir fler som syns i vardagen på skolor och i arbetsliv blir det en positiv cirkel – och till slut är vi så många att det är svårt att få tyst på oss.

Kram, Åsa