Europeiskt ungdomsläger 2020

Lägret är inställd pga coronaviruset. Välkommen åter nästa år.

Stammar du och är mellan 18-30 år? Är du medlem i Stamningsförbundet? Vill du ut och resa och träffa andra ungdomar som stammar? I så fall kan en oförglömlig vecka i Nederländerna vara något för dig!

Erasmus+ finansierar ett ungdomsutbyte för unga vuxna som stammar, som kommer att hållas mellan 25 juli och 2 aug 2020 på gruppboendet Erve Aaftink i byn Lemele, i östra delen av Nederländerna. Det är femte gången som ungdomsutbytet kommer att organiseras av Anatta Foundation, och Stamningsförbundet är ett av de deltagande länderna. Årets tema är ‘Natural Storytelling‘.

På detta europeiska läger kretsar allt kring ett kulturellt utbyte där vi lär oss av varandra, växer, och utökar vår trygghetszon genom workshops kring temat, såsom stamning och naturen, avslappning och avkoppling, självkänsla och självförtroende, kulturella workshops, rollspel och kommunikation, och naturligtvis må-bra och ha kul, allt i en trygg miljö. 

Årets deltagande länder är Estland, Finland, Italien, Nederländerna, Sverige, Portugal och Spanien.

OBS. Lägret är inte någon talträningskurs, utan en vecka där man lär sig acceptera och jobba med, och inte mot, sin stamning.

Varje nationell stamningsförening bland de deltagande länderna får skicka fyra deltagare mellan 18-30 år (vi strävar efter en jämn könsfördelning). Har du varit med tidigare, men vill du komma igen, sätts du på reservlistan så länge. Om det är fler än fyra anmälda kommer vi att välja ut fyra, övriga kommer på reservlistan. Men oroa er inte: om något av de övriga deltagarländerna har lediga platser, kan platsen fyllas av deltagare från de andra länderna.

Deltagaravgiften är 125 euro, som dras av från reseersättningen (som betalas ut efter deltagandet). Erasmus+ ersätter resekostnaderna upp till ett maxbelopp.

För att se hur roligt det var förra året, se denna video gjort av deltagarna. Läs även reseberättelserna från några av tidigare deltagarna.

Ta chansen och träffa andra unga européer som stammar!

Vill du vara med, eller veta mer, kontakta international@stamning.se.


Referat från 2019 europeiska ungdomsläger:

Europeiskt ungdomsläger – en resa på många sätt

Jaspreet Singh Nagra från Göteborg berättar om sina upplevelser av det europeiska ungdomslägret augusti i Lemele, Nederländerna.

Vill du prata inför människor utan att bry dig om du kommer stamma eller inte? Vill du berätta om dig själv eller en berättelse utan att stressa fram talet? Vill du uppleva en värld där stamning är något positivt? Vill du lära känna människor från andra delar av världen? Om svaret är ja så bör du definitivt söka till nästa års europeiska stamningsläger.

Det är ett läger där jag öppnade upp mig känslomässigt, vilket var otänkbart för mig innan. Jag berättade om min barndom, om min familjs ställning till min stamning. Vissa kände igen sig i mina berättelser och då hjälpte vi varandra genom att prata om det. För mig har stamning varit något som är ”jättenegativt” och ”jättefel”, som jag borde fixa. Jag har gjort väldigt mycket för att minska min stamning och det långsiktiga målet har varit att inte stamma. Det har lett till att jag pratade väldigt lite under vissa perioder då min stamning blev värre. Och det är en väldigt dålig, deprimerande och ångestfylld resa som jag har gjort flera gånger om.

Stamningslägret har fått mig att inse hur viktigt det är att acceptera min stamning och jobba med mina känslor. Att våga prata även under dåliga perioder när jag stammar mycket. Mitt största hinder har alltid varit jag själv, vilket jag insåg efteråt. Nu efter lägret stammar jag lite mer eftersom jag försöker släppa kontrollen över mitt tal för att jag ska kunna prata på ett naturligt sätt. Nu pratar jag mycket mer. Jag stammar mer och mår fortfarande bättre. Det är något som gör att jag verkligen kan vara stolt över mig själv. Innan kom det alltid känslor av ångest och skam när jag stammade, men inte nu längre. Som någon smart person sa på lägret, stamning är en del av mig själv så varför ska man försöka trycka undan det?

Vill du må bättre och gå på ett äventyr, så var med på nästa års europeiska stamningsläger. Du får vänner för livet. En glädjefylld vecka med härliga människor som stammar. En vecka där du känner dig normal med din stamning.

Jaspreet Singh Nagra


(PS. Är du intresserad av att vara med nästa gång, hör av dig till international@stamning.se.)